Bagdy Emőke – Öröm, Harmónia, Boldogság

0 hozzászólás

Bagdy EmőkeÖröm, Harmónia, Boldogság témakörben tartott előadásából rengeteg gyakorlati útmutatást kaphatunk, hogyan is érhetjük el – , hogyan kerülhetünk az öröm, harmónia, boldogság állapotának közelébe.

Nyilvános youtube csatornáján Bagdy Emőke, a közismert szakpszichológus, pszichoterapeuta, szupervízor, a pszichológiatudomány kandidátusa az emberi lélek kérdésközét érintő, széles témakörben osztja meg velünk tudását.

Fiziológiai kísérletek igazolják, hogy bizonyos állapotok bennünk az úgynevezett boldogság hormonokat termelését indítják el – meséli Emőke előadása elején.

Mi az a helyzet, amely létrehozza bennünk ezt az állapotot – amely öntudatlanul, reflexszerűen idézi elő, hogy egyszerűen jobban érezzük magunkat a bőrünkben ?

Öt kulcsszó,mely köré csoportosítja mondanivalóját :

 1. Kacagjunk
 2. Kocogjunk
 3. Lazítsuk
 4. Érintsünk
 5. Segítsünk

1.Kacagjunk

A kacagás előszobája a mosoly. Egy Paul Eckmann nevű mimika kutató bizonyította, hogy a mosoly úgymond felrakása, már 30 másodpercet követően beindítja a szervezetben azokat a folyamatokat, melynek végeredménye a teljes örömérzés!

Emőke egy new york-i egyetemen folytatott kísérlet szerint bizton állítja, hogy a kacagás az zsigeri kocogás. Székszorulásos kísérleti alanyokkal reggel éh gyomorra nézettek nagy nevettetők filmjeit. Ennek hatására, néhány nap – legkésőbb egy hét leforgása alatt – minden vizsgált alany saját perisztaltikájának segítségével szabadult meg eddig gyötrő terhétől. Néha már ez is elég a boldogsághoz 🙂

Egy Norman Cousins nevű orvos-író, saját betegsége kapcsán vette észre, hogy a kacagást előidéző filmek hatására fájdalom csökkenést tapasztalt. Feljegyzéseket végzet erről a folyamatról, melynek egy nagyszerű könyv – Egy betegség anatómiája: a beteg által észlelt – a gyógyulás és regeneráció gondolatai – lett az eredménye.

A Howard Egyetem végeztek egy vizsgálatot -meséli Bagdy Emőke – miszerint a kacagás jótékony hatását mutatták ki, mely közvetlenül a szervezett immun rendszerre fejti ki pozitív hatását. A kontroll csoportban rendkívül stresszes és depressziós alanyokat vizsgáltak.

20 perces filmeket nézetettek velük, a világ nagy nevettetőitől. Nyálmintával igazolták (előtte – utána), hogy súlyosabb eseteknél jelentősen javult az immunrendszer, de kevésbé érintetteknél is megfigyelhető volt az immunrendszer javulása.

A Test szolga – a szellem szintről kapja az utasításokat, hogy mit kell tennie!

Honnan tudjuk, hogy mi tesz minket boldoggá? – A saját tapasztalatainkból!

Min nevetünk ? – A vicceken, azok csattanóin!

Emőke úgy fogalmaz: agresszió ürítő szociál pofon! – üríti a stresszt. A humorban a mély és megoldhatatlan konfliktusok vannak. Az emberi elme csak így – a nevetés segítségével képes feloldani a nyomukban járó stresszt.

2. Kocogjunk

1977-ben indult útjára az USA-ban James F.Fixx – Minden a futásról című könyvének megjelenése kapcsán a „kocogás őrület„. Akkoriban főként egészség megőrzés, valamint az USA-ban nagy méreteket öltő szívinfarktus halálok megelőzése volt a cél.

Azóta azonban már tudjuk, hogy nem is igazán a futás – hanem a ritmikus mozgás (mint a járás, a kocogás és a nordic walking) aminek kimagasló a jelentősége. Felfedezték, hogy az ilyen ritmikus mozgások függőséget okoznak, mert határára a szervezet boldogság hormonokat termel. Gyakorlatilag aki a napot kocogással kezdi – az megtermeli a napi boldogság hormon adagját! – Jó hogy rá lehet kattanni 🙂

1976-ban egy Keidel nevű kutató fedezte fel az agyunkban, azt a központot – amely az időt, a ritmust érzékeli. Minden szervezetnek saját ritmusa van.

Egészség = Ritmus összhang

A külső és szervezetünk belső ritmusa között ez a központ teremt összhangot. Harmonizáló feladata van. Amennyiben jól akarod érezni magad a bőrödben, csinálj ritmikus gyakorlatokat!

Korunk rákfenéje a stressz. Az extrém szorongás lerombolja jó közérzetünket. A jó hír azonban az, hogy szorongás központunk egyszerre nem tud a megfeszített mozgásra és a stresszre figyelni. 30 mp után kikapcsol a stressz gerjesztés küldése nagy ívű mozgások hatására (mint amilyenekkel a sportolók bemelegítenek). Egyszerre nem tud szorongani és így mozogni!

3. Lazítsunk

Jó, de hogyan csináljam? A kultúra amiben élünk arra tanít, hogy figyelj kifelé – de a megoldás bennünk van – ezért figyeljünk többet befelé! Egyből nem tudunk lazítani – mondja a pszichológus asszony, de feszíteni még igen!

Egy Edmund Jacobson nevű chicagói-i neuronfiziológus dolgozta ki azt a villám relaxációs gyakorlatot, melyet Bagdy Emőke sok szeretettel ajánl most nekünk :

A módszer titka abban, áll – hogy miután azokra az izmainkra melyekben alapból magasabb a tónusúak ráfeszítünk (ezek a karunkban a hajlító, lábunkban a feszítő izmok) azután jön egy önmentő központi kikapcsolás. Nekem csak feszítenem kell – a központi idegrendszerem pedig kiadja a lazító parancsot. 2-3 ismétléssel megszabadulhatunk annyi stressztől, hogy a maradékkal már a szervezetünk elboldogul szervi károsodás nélkül.

A gyakorlat folyamata:

 • A gyakorlat során minden megfeszített izmot feszesen tartunk a teljes gyakorlat végéig!
 • Egyenesen állunk.
 • Majd minkét kéz ökölbe szorul.
 • Könyök kissé behajlítva (bicepsz megfeszítve), könyök a testhez feszül
 • Lábak feszítése, farizmok összefeszítése
 • nyújtózunk felfelé, közben elengedjük a feszítést
 • (akinek kis ízületi fájdalmai vannak, csak képzelje el a feszítést – a hatás egyenértékű lesz )

További trükk a jó közérzet elérésére a különböző „M” hangot tartalmazó mantrák mormolása, pl az ommm, áommm, stb…Elektroakusztikai vizsgálatokkal igazolták, hogy ez csökkenti az agyi elektromos tevékenységet – segíti a tisztán látást.

Kellemes emlékképek felidézése – egy olyan gyakorlati lehetősség, mellyel a jobb agyféltekénken keresztül reflexszerű hatással tudunk lenni a testünkre – szerveinkre.

A gyakorlatban tehát úgy alkalmazhatjuk ezt a módszert, ha felidézünk emlékeinkből egy számunkra kellemeset – visszaidézzük a lehető legtöbb érzékszervünkkel társított képi élményt legalább 30 mp ig. Majd azt fogod észrevenni, hogy jól érzed magad a bőrödben.

4. Érintsünk

Mit csinál az érintés?

A szervezet az érintés hatására boldogság hormonokat termel és stimulálja az immun rendszert. Leggyorsabb ilyen hatás kiváltó érintés a hát vakargatás!

Emőke kísérletekről mesél nekünk, ahol az érintés / nem érintés hatáskülönbségeit vizsgálták különböző szituációkban. Az érintés hatására az alanyok empatikusabban és együttműködőbben viselkedtek a kísérletben.

Az egyik legmélyrehatóbb érintkezés a csókolózás. Csókolózás előtt / után mérték nyálmintából az immun állapotot, mely utána sokkal jobb értékeket mutatott.

5. Segítsünk

Hogy kerül ide ez a téma?

Howard egyetemi kísérlet ismét, mely összefüggésben van ezzel a kérdéssel. Röviden arról szól, hogy az agresszió látványa – mely nem jár büntetéssel – gyorsan és könnyen képes agressziót tanítani. Azonban rendkívüli az immunrendszer elfojtó, gyengítő hatása.

Ebből kiindulva vették észre az ellenkezőjét. Teréz anya effektust. Mi is ez?

Egyetemi diákokkal nézették meg Teréz anyáról szóló filmet, aki leprás betegeken segített. Minden védekezés nélkül, pusztán a vak hit erejében bízva nyújtott segítséget a gyógyíthatatlan betegeknek. A vizsgált diákok bár tudatos reakciója nem minden esetben volt empatikus – szervezetük mégis immunrendszer pozitív stimulációként élte meg a tapasztalt élményt.

Egy másik kísérletben pedig ápolókat figyeltek meg. Miért van, hogy egyesek kiégnek – mások pedig energia bombaként önzetlenül segítenek a betegeken?

Azt tapasztalták, hogy akik empatikusan viselkedtek a betegekkel – keresztnevükön szólították – érintették őket – érdeklődtek személyes mivoltuk irányában – azok energikusabbak voltak a nap végére és immunrendszerükre pozitív stimulációként hatott tevékenységük.

Vagyis a legfontosabb, hogy helyén van e az ember a világban? Azt csinálod e ami a dolgod, a hivatásod, ami hív? Jó érzés e ott lenni és azt csinálni? Mert, ha ebben az állapotban önfeledten átadod magad az áramlásnak akkor a szervezed harmóniába, flow-ba kerül és jól érzed magad a bőrödben.

 

 

A Boldogság Nyomában

Ez egy olyan téma, amit régóta kutat az emberiség. A fellelhető információk tárháza rengeteg, melyek lényegét igyekszünk összegyűjteni  számodra, hogy te is megtalálhasd a Boldogságod 🙂

Itt vagyunk elérhetőek:

info@boldogsagnyomaban.hu

Hasonló bejegyzések

Popper Péter – A boldogság nyomában

Popper Péter – A boldogság nyomában

Popper Péter a 2010 ben elhunyt, közismert pszihológus, pszihoterapeuta és egyetetmi tanár - a tőle megszokott realisztikus stílusában beszél az emberi boldogság hajszolásról. Honnan veszed, hogy neked boldognak kell lenned? Péter előadásából kiemelkedik, hogy a...

Bagdi Bella – A mindennapi boldogság fenntartása

Bagdi Bella – A mindennapi boldogság fenntartása

Bagdi Bella énekesnő, személyiségfejlesztő tréner beszélgetését ajánlom figyelmedbe Jakab Istvánnal - a Viva natura televízió youtube csatornáján. Boldogság program - boldogság órák Bagdi Bella a jobb veled a világ alapítvány keretein belül indított el egy 10 hónapos...

Müller Péter – A Boldogság Nyomában

Müller Péter – A Boldogság Nyomában

Müller Péter a közismert író, dramaturg leőadását ajánlom figyelmede a boldogságról. A boldogság az elmúlt aranykor emléke bennünk. Nagyon fontos - meghatározó az életünkben, beszélni róla azonban nem könnyű - meséli Péter. Hindu vallásban például az isteni minőség...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük