Popper Péter – A boldogság nyomában

0 hozzászólás

Popper Péter a 2010 ben elhunyt, közismert pszihológus, pszihoterapeuta és egyetetmi tanár – a tőle megszokott realisztikus stílusában beszél az emberi boldogság hajszolásról.

Honnan veszed, hogy neked boldognak kell lenned?

Péter előadásából kiemelkedik, hogy a boldogságról akként vélekedik – mint egy extázis, egy felszikrázó pillanat az életünkben – mely legfőbb jellemzője, hogy önkéntelen jelentkezikszándékosan előidézni nem vagyunk képesek és hamar szertefoszlik.

Semmiképpen sem állapot, hiszen nem hosszan fenntartható.

Szerinte nem tanulható a boldogság.

Annyit tehetünk, hogy igyekszünk nem reagálni mindenre azonnal. Lazának kell lenni, nyitottnak maradni és kellő érdeklődéssel a világ iránt és nem szabad rohangálni elérhetetlen dolgok után.

A sérelmek mormolgatása vagy megbocsátás?

Popper Péter szerint a megbocsátás kulcsfontosságú az ember életében. Vannak ugyan olyan emberek, akik csak a negatív történésekre reagálnak – ha jó dolog történik velük, azt csak amolyan álomszerűnek érzékelik.

A Megbocsátás – Elfeledést jelent Péter szerint.

Egy buddhista gyakorlatot tanít nekünk, mely segítségével ráeszmélhetünk magunk is, hogy milyen bagatell dolgokon duzzogtunk.

Szóval EL KELL FELEJTENI!

Ösztönök szublimálása

Nyugati aszkézis – különféle önmegtartóztatások például szembe mennek az ember alapvető ösztöneivel, vágyaival. Elfojtás, vergődés, valamilyen torzulás lesz az eredménye..

Keleten ezt másképp csinálják. Nem fojtják el a vágyakat, hagyják felszínre jönni – igyekeznek megfigyelni – és átalakítani szellemi energiává.

Keleti útban nincs erőszak – Magammal sem teszek erőszakot!

Ne rohangálj elérhetetlen dolgok után!

A szabad akarat és a szabad cselekvés közötti különbségről beszél Péter. Az akaratunk valóban szabad, azonban a cselekvésünk sokkal inkább nem az.

Cselekvésünk engedelmességgel tartozik a földi élet törvényeinek.

A boldogtalanság sokkal inkább tőlünk függ, mint a boldogság.

A boldogság egy ajándék, de a boldogtalanságot azt mi csináljuk. Ennek legfőbb oka a lehetetlen hajszolása.

Boldogtalanság okozói a szerzés, a birtoklás kielégíthetetlen vágya – a sérelmek hajszolása és felejteni nem akarása – valamint erőszak tevés magunkon.

Rohanó világba születtünk – el kell ezt fogadnunk, de azt kell megtanulnod – hogyan tudsz „nyugodtan rohanni”, izgatottság nélkül…….

A Boldogság Nyomában

Ez egy olyan téma, amit régóta kutat az emberiség. A fellelhető információk tárháza rengeteg, melyek lényegét igyekszünk összegyűjteni  számodra, hogy te is megtalálhasd a Boldogságod 🙂

Itt vagyunk elérhetőek:

info@boldogsagnyomaban.hu

Hasonló bejegyzések

Bagdi Bella – A mindennapi boldogság fenntartása

Bagdi Bella – A mindennapi boldogság fenntartása

Bagdi Bella énekesnő, személyiségfejlesztő tréner beszélgetését ajánlom figyelmedbe Jakab Istvánnal - a Viva natura televízió youtube csatornáján. Boldogság program - boldogság órák Bagdi Bella a jobb veled a világ alapítvány keretein belül indított el egy 10 hónapos...

Müller Péter – A Boldogság Nyomában

Müller Péter – A Boldogság Nyomában

Müller Péter a közismert író, dramaturg leőadását ajánlom figyelmede a boldogságról. A boldogság az elmúlt aranykor emléke bennünk. Nagyon fontos - meghatározó az életünkben, beszélni róla azonban nem könnyű - meséli Péter. Hindu vallásban például az isteni minőség...

Csíkszentmihályi Mihály – A Flow a boldogság titka

Csíkszentmihályi Mihály – A Flow a boldogság titka

Csíkszentmihályi Mihály a TED pódiumán beszélt az általa "FOLOW" - ként elnevezett jelenségről. Csíkszentmihályi professzor az USA-ban végezte a pszichológiai tanulmányait és egész eddigi életét a boldogság keresésére tette fel. A magyar származású boldogság kutató...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük