Müller Péter – A Boldogság Nyomában

0 hozzászólás

Müller Péter a közismert író, dramaturg leőadását ajánlom figyelmede a boldogságról.

A boldogság az elmúlt aranykor emléke bennünk. Nagyon fontos – meghatározó az életünkben, beszélni róla azonban nem könnyű – meséli Péter.

Hindu vallásban például az isteni minőség három állapotából az egyik – az Ananda – azaz Boldogság.

Függőségi viszony

A mai ember elsősorban külvilág függő – állítja Müller Péter. Még az olyan hétköznapi jelenség is mint az időjárás – ezt bizonyítja. Szép időben könnyű a boldogságról beszélni, de rosszban ….

Amennyiben bárkit kérdezel a boldogságról – akkor nem tudja meghatározni – csak azokat a külső körülményeket kezdi sorolni, melyek szerinte ebbe az állapotba juttatják.

A belső napunk

Péter megindítóan meséli színésztársai történetét, akik életük legnehezebb pillanataiban is tudtak boldogak lenni.

Dajka Margit édesanyját veszítette el éppen, karjaiban halt meg – Márkus László pedig hosszú betegeskedés után, már gyakorlatilag haldoklott amikor is a színpadon mégis képesek voltak boldogan, szórakoztatóan úgy játszani – hogy a néző a fájdalmukból mit sem látott.

Képesek voltak belülről megteremteni azt az állapotot, ami kifelé ragyogást mutatta és a boldogságot.

Minden embernek van egy belső napja – lelkem magja – a teremtő „ÉN” – mely örök fénnyel ég – ennek az alap állapota a boldogság.

Elvéted az életcélod, ha nem találod meg a belső napodat. Nincs olyan külső tényező, ami boldoggá tudna tenni!

A legtöbb amit megtehetsz a gyermekedért az az, hogy te boldog leszel!

Különös, hogy mikor a boldogság aranykorát idézi fel Péter – akkor a II.Világháború idején találja magát – (mint Csíkszentmihályi professzor is akinek Flow élménye volt akkor ). A háború borzalmai között mégis édesanyja sugárzó boldog természete ami megmaradt emlékeiben.

Ő is szorongott természetesen a háború borzalmai miatt, azonban tudta -hogy lelkiállapotát elsősorban a saját belső napja határozza meg.

Boldog édesanya mellett az ember másképp nő fel. NE A GYERMEKET BOLDOGÍTSD!

Ragyogjon a napod – érezze az a gyermek, hogy van egy boldog anyukája!

A keleti és a nyugati út a boldogság felé

Keleti út:

Az út önmagunk felismeréséhez a felülemelkedés útja. Eszközei a jóga az önismereti meditáció – mely az elme lecsendesítésére irányul – Ki vagyok én?

Az ilyen meditációban nem meglátja, hanem átéli az ember, hogy ki is valójában – visszatérsz saját középpontodba. Például Eckhart Tolle – A most hatalma című művében olvashatsz erről bővebben.

Nyugati út:

  • a kifelé rohanást olyan mértékig űzi, amíg elpattan
  • amíg a szenvedés mélypontjára kerül, majd elpattan
  • halál élmény egy stációja elviselhetetlen, amikor az egyén megszűnésének félelmétől pánikba esünk – és egyszer csak átszakad valami – és ami ezután ottmarad – a boldogság és a szeretet.

Az európai ember számára sajnos ez utóbbi út ami közelebb áll. Müller Péter is egy ilyen halálközeli élményt tapasztalt meg, mely meghatározó élmény lett életében.

 

A Boldogság Nyomában

Ez egy olyan téma, amit régóta kutat az emberiség. A fellelhető információk tárháza rengeteg, melyek lényegét igyekszünk összegyűjteni  számodra, hogy te is megtalálhasd a Boldogságod 🙂

Itt vagyunk elérhetőek:

info@boldogsagnyomaban.hu

Hasonló bejegyzések

Popper Péter – A boldogság nyomában

Popper Péter – A boldogság nyomában

Popper Péter a 2010 ben elhunyt, közismert pszihológus, pszihoterapeuta és egyetetmi tanár - a tőle megszokott realisztikus stílusában beszél az emberi boldogság hajszolásról. Honnan veszed, hogy neked boldognak kell lenned? Péter előadásából kiemelkedik, hogy a...

Bagdi Bella – A mindennapi boldogság fenntartása

Bagdi Bella – A mindennapi boldogság fenntartása

Bagdi Bella énekesnő, személyiségfejlesztő tréner beszélgetését ajánlom figyelmedbe Jakab Istvánnal - a Viva natura televízió youtube csatornáján. Boldogság program - boldogság órák Bagdi Bella a jobb veled a világ alapítvány keretein belül indított el egy 10 hónapos...

Csíkszentmihályi Mihály – A Flow a boldogság titka

Csíkszentmihályi Mihály – A Flow a boldogság titka

Csíkszentmihályi Mihály a TED pódiumán beszélt az általa "FOLOW" - ként elnevezett jelenségről. Csíkszentmihályi professzor az USA-ban végezte a pszichológiai tanulmányait és egész eddigi életét a boldogság keresésére tette fel. A magyar származású boldogság kutató...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük